Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά

Βουλή των Ελλήνων

Με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο της έκθεσης Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά, πραγματοποιείται ειδική προβολή με την τεχνολογία 3D Projection Mapping στη δυτική όψη του κεντρικού κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων. Στόχο έχει την ανάδειξη της ιστορικής Ζωφόρου της αίθουσας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στην οποία αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και προσωπογραφίες αγωνιστών.

Το 3D projection mapping δημιουργήθηκε από τo Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) σε συνεργασία με την επιμελητική ομάδα της Έκθεσης, την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής Μαρία Καμηλάκη και τον Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Θοδωρή Κουτσογιάννη.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως 3D εικονική περιήγηση και 3D Projection Mapping σε συνδυασμό με σύγχρονα εργαλεία ψηφιοποίησης δημιουργήθηκε μια μνημειακών διαστάσεων προβολή, η οποία προσδιορίζει την θέση της ιστορικής Ζωφόρου στο εσωτερικό της Βουλής των Ελλήνων. Παράλληλα μέσα από τη 10λεπτη οπτικοακουστική προβολή και τη συνοδεία πρωτότυπου ήχου αναδεικνύονται αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου της ΒτΕ μέσω ειδικών φωτισμών και παρουσιάζεται για πρώτη φορά το εσωτερικό του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων (360ο).

Η Ελευθερία αποτελεί τον νοηματικό πυρήνα της έκθεσης και κυρίαρχο στοιχείο της είναι η «Ζωφόρος» η οποία αποτελεί την πρώτη θεσμική αποτύπωση του αγώνα της ανεξαρτησίας. Το εικαστικό έργο έχει μήκος 59 μέτρα και αποτυπώνει 20 ιστορικές αναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης. Φιλοτεχνήθηκε κατά τα έτη 1842-43 με αναθέτη τον Βαυαρό βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ και σχεδιαστή τον επίσης Βαυαρό καλλιτέχνη, Ludwig Michael von Schwanthaler.

Βλέπουμε την ελληνική σημαία, την ψηφιακή είσοδο στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα παρακολουθούμε όλη την ιστορία της Ζωφόρου καθώς και τις 14 προσωπογραφίες αγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών που κοσμούν την Αίθουσα Υπασπιστών να ζωντανεύουν κάνοντας παράλληλα και μια επεξήγηση, και ολοκληρώνοντας με ένα απόσπασμα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία».

Το ADAF που πέρυσι διακρίθηκε με Gold & Platinum Award στα Lighting Awards 2020 για τα 3D Projection Mapping και με τον τίτλο του «Organiser of the Year» στα Event Awards 2020, ανέλαβε με μεγάλο σεβασμό να παρουσιάσει την ιστορική Ζωφόρο που υπάρχει στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλος στην Βουλή των Ελλήνων, σε μια μνημειακών διαστάσεων προβολή.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου – Founder and Director Athens Digital Arts Festival
Λυδία Λαμπροπούλου – Art Director
Κωνσταντίνος Γαρίνης aka VJ CODEC – 3D Animation & Mapping Projection
Δημήτριος Σχοιναράκης – Image Processing & Illustration
Κωνσταντίνα Τσίγκα – 2D Animation
Αναστασία Μάνου – Montage
Φάνης Σακελλαρίου – Sound Design
Ιάννης Πανταζίδης – Project Management
Άρης Γαληνός – Video Documentation
Στέργιος Παπαευαγγέλου – Video Documentation
Χρήστος Δούρης – Live Streaming
Κωνσταντίνος Σαμαράς – Photography
Μανώλης Καραμανώλης – Photography
Projection installation & Mapping: Videotooth
Management – A/V Equipment: OVAL Advertising